Sadržaj bloga

Na ovom bih mjestu željela kronološki okupiti sve (još uvijek) dostupne multimedijske uratke nastale kroz godine kad sam bila odgovorna za taj dio natjecanja. Izrađeni su različitim tehnikama uz korištenje različitih alata, pa je blog vrlo pogodan za prikaz.
Vjerujem kako su vrijedni javne vidljivosti te vrlo iskoristivi kao motivacijski materijali pri obradi lektirnih naslova u nastavi hrvatskog jezika, te iskoristivi i uz druge nastavne sadržaje.

1. sezona, šk. god. 2013./2014. Agata Christie, Ubojstvo u Orient exspressu
2. sezona, šk. god. 2014,/2015. Salinger, Lovac u žitu
3. sezona, šk. god. 2015./2016. Ivo Brešan, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja
4. sezona, šk. God. 2016./2017. Goethe, Patnje mladog Werthera

petak, 21. travnja 2017.

4. sezona, Srednja škola Ivana Lucića Trogir

Ivana Horvatić, 4.c, Srednja škola Ivana Lucića Trogir
mentorica Lucija Dražić-Šegrt
Popratni tekst uz kreativni uradak


Krenuli smo od ideje da izradimo multimedijalni, interaktivni bookmark. Budući da nismo sigurni je li to moguće, uradak možemo predstaviti i kao digitalni plakat. Motivi su izabrani iz prva dva zadana naslova, a kako straničnici imaju dvije strane „medalje“, tako nam je „plakat“ podijeljen na četiri cjeline. Prve dvije odnose se na dvije strane mogućeg bookmarka na temu Dnevnik jedne narkomanke, a zadnje dvije odnose se na Patnje mladog Werthera. Ideja je bila propagirati sadržaj djela preko slike, teksta i glazbe s ciljem da se srednjoškolce zainteresira za aktivno, kreativno čitanje i da im se pobudi interes za korelacijom različitih sadržaja.
Lajt motiv je ljubav u svim njezinim oblicima i nijansama. Iz ikone s gumbičima, kojima se pokrene glazba, naslućuje se  ljubavna tematika, i to nesretna i tragična. Slikovni prikaz nije optimističan, zapravo je depresivan, i u kontrastu je s citatima kojima želimo ukazati na važnost svakog pojedinca i na ljubav kao konstruktivnu, a ne destruktivnu silu. Sve nijanse ljubavnih osjećaja i druga ljudska stanja i zbivanja, postoje u realnosti svakog čovjeka, jedinstvenog i neponovljivog, i odražavaju se u svim oblicima i vrstama umjetnosti.
Izabrali smo Beethovena jer je stvarao djela koja su postala ishodište razvoja glazbe romantizma, a njegov simfonijski stil slijedili su mnogi romantičari. Njegova Peta simfonija i „kucanje sudbine na vrata“ asocijacija su nam na Wertherovu dramatičnu sudbinu i tragičan kraj. S druge strane, G. Bizet kao skladatelj romantičkog doba i najviše poznat po operi Carmen u kojoj se pokazuje strastvena, slijepa ljubav, ljubomora, prkos i ljutnja. Romantizam se u glazbi može idejno povezati s književnošću i filozofijom.
Aplikacije koje su korištene: Paint Tool SAI – za crtanje pozadine i gumba, Photoshop – za efekte i slova, Adobe Animate CC – za programiranje gumba i stavljanje pjesama.

Nema komentara:

Objavi komentar